Professionalisering staat bij de meeste scholen hoog in het vaandel. Door continu te blijven ontwikkelen als leerkracht wordt de kwaliteit van lesgeven immers verhoogd. IRIS Connect zorgt voor deze continue professionele ontwikkeling: door middel van reflectie en effectieve feedback op de eigen lespraktijk wordt de vakbekwaamheid van leerkrachten continu ontwikkeld. Het reflecteren op de eigen lespraktijk gebeurt middels video in een veilige omgeving, waarbij de leerkracht altijd eigenaar is van het eigen materiaal. Hierdoor kan de leerkracht allereerst zelfreflectie toepassen, om het (indien gewenst) vervolgens te delen met een collega, coach of begeleider.
Binnen het online platform van IRIS Connect zijn uitgebreide tools geïntegreerd die gebruikers ondersteunen bij het toepassen van effectieve feedback. Zo wordt feedback vragen en geven laagdrempelig, waardoor er een leven lang leren cultuur ontstaat waar mensen van elkaar leren en zich veilig voelen om feedback te ontvangen en geven. Iedere les is een kans om er zelf van te leren!
Er is niets krachtiger dan jezelf op bewegende beelden terugzien. Hoe reageer ik op de klas? Hoe reageren zij op mij? Hoe sta ik er bij? Wat voor een type vragen stel ik? Komt iedereen aan bod? Het klinkt allemaal erg logisch, maar is dat wel zo? Door te reflecteren op de eigen lespraktijk ontdekken we dingen over onszelf die anders nooit waren gesignaleerd . En het voordeel van IRIS Connect? Veiligheid en eigenaarschap: alle beelden blijven altijd van de leerkracht, tot deze zelf bepaalt om (een gedeelte) te delen. Niet tevreden over deze ene les? Delete, morgen is er weer een dag.
"Als je normaliter bij iemand in de les meekijkt, dan heb je toch de neiging om met een lijstje te werken. Hierdoor is het verleidelijk om gewoon de lijst ‘af te werken’ en heb je nooit de mogelijkheid om door de ogen van de ander naar de les te kijken. Of naar je eigen les. Dat maakt IRIS Connect zo krachtig: je kunt naar jezelf en naar je eigen handelen kijken. Vervolgens kun je, vanuit je eigen reflectie, weer aan collega’s vragen wat zij daar van vinden. Dit geeft een heel ander perspectief en nieuwe dimensie dan dat je gewend bent." - Marc Jansen, ROC Nijmegen.
Het geven van effectieve feedback is niet vanzelfsprekend. Wat goed bedoeld is, kan voor de ontvanger verkeerd overkomen. IRIS Connect helpt hierbij. Door middel van jarenlang academisch onderzoek en gebruikservaringen zijn er tools ontwikkeld die leerkrachten helpen bij het ontvangen én geven van feedback.
"Door de video’s met elkaar te delen vergroten de leerkrachten het leereffect. Ze ontwikkelen zichzelf niet alleen maar door de feedback die ze krijgen, maar ook door collega’s aan het werk te zien en daar effectieve methodes van op te pikken en toe te passen in hun eigen werk." - Hetty Groote Schaarsberg, St. Antoniusschool.
Het creëren van een cultuur waarin continue professionele ontwikkeling kan plaatsvinden kan alleen door samen te werken. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat peer-reviewing de meest effectieve manier van feedback is. Door collegiale consultatie kunnen tips, tricks en feedback eenvoudig worden uitgewisseld. Hierdoor ontstaat niet alleen synergie binnen een team van leerkrachten, maar wordt iedereen gestimuleerd om te blijven ontwikkelen.
“Wij wilden als collega’s al een tijd van elkaar leren, collegiale-consultatie. Het succes ontstaat door collega’s die enthousiast zijn. Zij vertellen over wat zij bij zichzelf hebben gezien en laten in overleggen zien hoe zij iets aanpakken." - Lotte Huisman, De Deventer Leerschool.
Dit kan gefaciliteerd worden door een collega, coach of begeleider achterin de klas mee te laten kijken in de les, maar is dat wel eerlijk? Hierdoor wordt een situatie gecreëerd die niet natuurlijk is, waardoor de klas én de docent zich anders zullen gedragen. IRIS Connect voorkomt deze oneerlijke situatie waardoor er een gedegen observatie kan plaatsvinden. Daarnaast hoeft dit bij IRIS Connect niet allemaal in hetzelfde gebouw of moment plaats te vinden, zowel een opname als een observatie kunnen plaatsvinden wanneer het uitkomt. Dit kan een LIO begeleider al snel 20 tot 40 dagen (!) per jaar aan reistijd besparen.
"In de literatuur wordt vaak beweerd dat er geen substituut is voor live observatie, maar we verwachten dat we met IRIS Connect live observatie kunnen benaderen. Hiermee zouden we een interessante efficiëntieslag maken, omdat wederzijds lesbezoek namelijk zeer tijdsintensief is en veel problemen oplevert ten aanzien van roostering en lesuitval." - Felix van Vugt, Hogeschool Utrecht.
IRIS Connect helpt bij de professionalisering van het onderwijs